Valborgsaften med bål

Så er støtteforeningen Eventyrskovens Venner klar med næste arrangement Valborgsaften med bål. Bålet tændes kl. 20.15 og der er åbent fra 20-21 :-)

11935102_740768439367974_9070696668321010132_n

Om aftenen 30. april brændte Valborgblussene, mest i Jylland. Egentlig er det en sammenblanding af to ting og sikkert flere:

Prinsessen Valborg
Den hellige Walpurgis (Valborg) var en from prinsesse, der i 700-tallet blev helgeninde for landbrug og skulle fejres 1. maj. Men aftenen før, som hun har lagt navn til (Valborg-aften), havde hekse og trolde huseret fra gammel tid især havde troldtøjet det med at forgøre kreaturerne og tage mælke- og smørlykken fra hæderlige folk. Når Valborgblusset ofte et halmknippe blev tændt, havde hekse og trolde tabt spillet og var jaget på flugt.
I følge folketraditionen, var der i tidligere tiders bondesamfund en generel opfattelse af, at hekse er særligt aktive på magiske helligaftener. Da var de f.eks. ude for at samle ingredienser til deres troldomsaktiviterer. Eller de var på rejse til heksemøde på Bloksbjerg i Harzen eller ved Troms Kirke i Norge. Og derfor brændte man indtil kalender-reformen i år 1700 også bål på Valborg aften 30 April samt i pinsen. Så heksene holdt sig væk.

Frugtbarheds-traditioner
Skikken kan også hænge sammen med tidligere tiders frugtbarhedsritualer . man havde bl.a. en forestilling om at de marker der blev belyst med bål ville blive særligt givtige, -og det var normalt at blusse på de gamle gravhøje, hvor bålene kunne ses langt væk.
Men med kalender reformen blev kalenderen rykket 11 dage frem og så var det for koldt at sidde ude i pinsen og på Valborg aften. Derefter døde skikken med at brænde valborgblus langsomt hen.


I Eventyrskoven må vi hellere følge den gamle skik, så de underjordiske ikke får for mange gode ideer eller laver for meget ravage her… og så vil jo gerne sikre en god høst ;-)

Lad os se om vi får de underjordiske af se denne aften???

Mange eventyrlige hilsner fra

Henriette Toftegaard

This entry was posted in Eventyrskoven on by .

Om Henriette Toftegaard

Jeg er 45 år og er sygeplejerske, lærer, sundhedsplejerske og motorikvejleder. Jeg har linjefagene specialpædagogik og natur/teknik, samt fagene psykologi, pædagogik, almen didaktik og valgfagene velfærdsinnovation og museumsformidling. Har desuden undervist i historie, kristendom, billedkunst og været naturfaglig lærer i læringscentre. Jeg har arbejdet som naturfaglig lærer og meget af tiden på skolerrnes pædagogiske læringscentre (skolebibblioteker), men også haft fagene historie, kristendom, billedkunst og natur/teknik. Jeg har en bred viden og kompetencer indenfor børneområdet, leg, bevægelse og læring. Min familie består af min søde mand og mine børn tvillinger på 14 år. Vi bor i Torrild og har boet på landet på en lille gammel gård i 8 år. Jeg har realiseret drømmen og er ved at skabe Danmarks helt unikke Eventyrskov med naturlegeplads, motorikbane, sansesti, nisser, trold og mange andre væsener fra danske sagn og eventyr. Se mere på www.eventyrskov.dk. Vi åbnede helt officielt 1. april 2016 og vi er allerede velbesøgt. Det startede som en ide - en drøm og er nu virkelighed <3 Vi ses på mine blogs Henriette Hønemor eller Henriette Toftegaard. Eventyrskoven er også på facebook :-) Mange eventyrlige hilsner fra Henriette Toftegaard

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.